Vse kategorije

 

 

Solarni moduli

 

Solarna plošča je ravna konstrukcija, katera spominja na okno. Dizajnirana je s tehnologijo, s katero ustvarite električno energijo iz svoje energije s pomočjo fotovoltaike.

Solarni moduli ustvarjajo enosmerno napetost (DC) iz sončne energije neposredno. 

 

Vsaka sončna celica ima le 0,5V napetosti, zato je več celic med seboj povezanih, kar predstavlja solarni modul. Le-ti so zaradi trdnosti in ne rjavenja v eloksiranih aluminijastih okvirih. Odspredaj so zaščiteni s posebno vrsto kaljenega steklaz debelino od  3,2-3,6 mm, katera ščiti pred vremenskih vplivov.

 

Vsak solarni panel ima lahko:

- vsaj 36 sončnih celic --> za 12V sistem

- 60 sončnih celic --> za 24 V sistem

- 72 sončnih celic --> za 24 V sistem

 

Kar pomeni, da je nominalna napetost solarnih panelov 12v ali 24V. Solarni moduli se med seboj tudi vežejo. S tem povečujemo moč modulov in napetosti.

 

 

                                                                                  Primer sončne celice:

 

                                                                      

 

Čiščenje in vzdrževanje

 

 

Čiščenje solarnih modulov ni potrebno, saj za to poskrbi dež. Četudi so malo zaprašeni, to ne vpliva na učinek solarnih panelov. V primeru, da so na modulih večji ptičji iztrebki, večje količine prahu ali druge umazanije (v bližini kamnolomov, makadamskih cest,ipd.), pa jih je potrebno občasno očistiti z navadno krpo in vodo. Še posebej bodite pozorni na umazanijo ob ROBU modula.

 

 

V primeru snega pozimi, običajno solarnih modulov ni potrebno čisiti, ker bo zaradi naklona le tega, sneg hitro zdrsel iz modulov.

 

Kako dobiti dvosmerno napetost (AC)?

 

S pomočjo celotnega solarnega kompleta lahko pridobite enosmerno napetost (DC) in sicer poleg solarnega modula potrebujete primeren solarni akumulator, regulator polnjenja, kateri bo reguliral akumulator, da se ne bo le-ta prenapolnil ali izpraznil. Potrebujete tudi razsmernik, kateri  pretvori enosmerno električno energijo s sončnimi celicami v AC napetost. Iz razmernika lahko uporabljate porabnike (luči, TV, hladilnik, radio,ipd.)električne energije. Standardni sistem je zasnovan tako, da preneha delovati v trenutku, ko obstaja možnost prekinitve napajanja.