Više

 

 

 

Solarni moduli


 
Solarni panel je ravna struktura, koja podsjeća na prozor. Dizajniran je s tehnologijom za proizvodnju električne energije iz svoje energije kroz fotonaponskih sustava.
Solarni moduli generiraju istosmjerni napon (DC) iz sunčeve energije direktno.


 
Svaka solarna ćelija ima napon od 0,5 V, zato je više ćelija između sebe povezana, ovo sestavlja solarni modul. Oni su zbog čvrstoće i ne rjavenja u anodiziranog aluminijastem okviru. Odspredaj su zaštićeni sa posebnom vrstom kaljenog  stekla debeljine od 3,2 do 3,6 mm, koji štiti od vremenskih utjecaja.

 


Svaki solarni panel može imati:


- Najmanje 36 solarnih ćelija -> 12V sustav
- 60 solarnih ćelija -> 24 V sustav
- 72 solarnih ćelija -> 24 V sustav
 

 

Što znači da je nominalni napon solarnih panela 12V ili 24V. Solarni moduli također se međusobom vežu. A sa time se i povećanje snage modula i napon.

 Primjer solarne ćelije:

 

                                      

 

Čišćenje i održavanje


 
Čišćenje solarnih modula nije potrebno, zato to poskrbi kiša. Iako su malo prašnjavi, to ne utječe na učinak solarnih panela. U slučaju da su na moduli veći ptičji izmeti, velike količine prašine ili drugih prljavštine (blizina kamenoloma, makadamske ceste, itd), što im je potrebno da se povremeno čisti sa običnom krpom i vodom. Posebno obratite pozornost na prljavštine na RUBU modula.

 

U slučaju snijega u zimskom periodu, solarni moduli obično ne trebaju da se jih čisti, zato bude zbog nagiba solarnog modula, snijeg brzo skliznuo iz modula.

 

 

Kako dobiti dvosmjerno napon (AC)?


Uz pomoć cijelog solarnog kita može se dobiti istosmjerni napon (DC). Osim solarnog modula je potreban prikladna solarna baterija, i regulator punjenja, koji će regulirati baterije, je ne samo prethodno napunjena ili isprazniti. Također je potreban inverter koji pretvara DC struju iz solarnih ćelija u izmjenični napon (AC). Od invertera možete upotrerbiti potrošače (svjetla, TV, hladnjak, radio, itd) električne energije. Standardni sustav je dizajniran tako, da prestane djelovati u trenutku kada postoji mogućnost prekide napajanja.

 

 

                                      

 

 

Kolačići za analizu
Koriste se za bilježenje analize opskurnosti web stranice i pružaju nam podatke kako bismo pružili bolji korisnički doživljaj.
Kolačići za društvene mreže
Kolačići su potrebni za dodatke za dijeljenje sadržaja s web mjesta društvenih medija.
Kolačići za komunikaciju na web mjestu
Kolačići vam omogućuju prijavu, kontakt i komunikaciju putem komunikacijskog dodatka na stranici.
Oglašavanje kolačića
Ciljaju ciljano oglašavanje na temelju prošlih korisnika na drugim web mjestima.
Što su kolačići?
Posjetom i korištenjem web mjesta pristajete na korištenje i snimanje kolačića.OK Saznajte više o kolačićima