Vse kategorije

 

Postopek priključitve sončne elektrarne na distribucijsko omrežje

 

 

Pravilnik o tehničnih zahtevah za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije

-uradni list 08.01.2016 

 

 

1. Vloga za izdajo Soglasja za priključitev samooskrbe- SZP

Investitor mora poslati distribucijskemu podjetju izpolnjeno Enotno vlogo za pridobitev soglasja za priključitev. Pri tem mora navesti merilno mesto odjema električne energije želi priključiti proizvodni vir kot samooskrbo.

 

Priloge:

  • IDZ elektrarne (ali enopolna shema od priključnega mesta na DO do točke vključitve samooskrbe na interno omrežje; zaščita na ločilnem mestu; vrsta, število in moč razsmernikov in panelov).
  • pooblastilo lastnika objekta / parcele, kjer bo elektrarna nameščena, v kolikor vlagatelj ni ista oseba kot je lastnik objekta / parcele

Izdaja SZP

Sistemski operater distribucijskega omrežja (SODO) izda soglasje za priključitev, če so za to dane elektroenergetske in tehnične možnosti (SPDO, SONDO). Predpiše tehnične pogoje, ki morajo biti izpolnjeni, da bo mogoča priključitev proizvodnega vira kot samooskrba objekta.

Obstoječa proizvodna naprava, ki je vključena v sistem podpor po 372. členu EZ-1, se sme priključiti po principu samooskrbe, če izstopi iz sistema podpor ter sama naprava izpolnjuje določila Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz OVE (Ur.l.RS št. 97/2015) in Pravilnika o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z EE iz OVE (Ur.l.RS 1/2015),(Elektro Ljubljana, najdeno 20. decembra na spletnem naslovu: http://www.elektro-ljubljana.si/1/Prikljucevanje/Postopek-prikljucitve-samooskrbe-NET-metering.aspx).

 

Za vlogo zaprosite pri vašem distribucijskem omrežnem operaterju.

 

 

2. Vloga za sklenitev Pogodbe o priključitvi (PoP)

Preden se izvede priključitev sončne elektrarne na omrežje, je potrebno skleniti Pogodbo o priključitvi, s katero se določajo medsebojna razmerja, povezana s priključitvijo elektrarne na distribucijsko omrežje, finančni stroški, povezani s priključitvijo na omrežje in druga medsebojna razmerja, ki zadevajo priključek in priključitev.

 

3. Nadzor nad izdelavo priključka

Investitor mora najmanj 8 dni pred pričetkom del, pisno ali ustno sporočiti na Službo za distribucijsko operativo, na posameznem nadzorništvu.

 

4. Vloga za izdajo Pogodbe o samooskrbi

Sklenete jo z izbranim dobaviteljem električne energije.

 

5. Sklenitev Pogodbe o uporabi sistema (EZ-1, Ur.l.RS št. 17/14,36. člen)

Sledi sklenitev pogodbe o uporabi sistema.


Energetski zakon

-uradni list 04.01.2014

 

6. Prevzem in priklop merilnega mesta

Pred prevzemom in priklopom MM samooskrbe mora proizvajalec ali investitor predložiti dokumente v pristojno nadzorništvo z naslednjimi dokumenti

  • Veljavno SZP in veljavno PoP (obojestransko podpisana in plačani stroški);
  • Izjavo, da je inštalacija objekta pripravljena za priklop naprave za samooskrbo in da je naprava za samooskrbo skladna z Uredbo o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije in Pravilnikom o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z električno energijo iz OVE (izjava v prilogi)

  • Veljavno gradbeno dovoljenje (za novogradnjo),
  • Potrdilo Agencije za energijo za obstoječo delujočo napravo za samooskrbo, da ni vključena v podporno shemo po 372. členu EZ-1,
  • Izjavo proizvajalca proizvodne naprave za samooskrbo, da so zaščite v proizvodni napravi nastavljene skladno s standardom SIST EN 50438,
  • Navodila za uporabo naprave za samooskrbo v slovenskem jeziku,
  • Pogodbo o samooskrbi za obstoječe (ali novo) merilno mesto sklenjeno z dobaviteljem,
  • Vlogo za priključitev in uporabo sistema (v primeru prve priključitve merilnega mesta za odjem predložiti vse navedene priloge)

V pristojnem nadzorništvu se opravi še vpis o izvedenem nadzoru priključka, podpisana s strani odgovorne osebe za izvedbo nadzora nad izgradnjo priključka in lastnika SZP. 

 

 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pRIkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih